In de rollercoaster van het moederschap, waar elke dag aanvoelt als een nieuw avontuur met je (innerlijke) kind, popt die ene vraag regelmatig omhoog: “Doe ik het wel goed als moeder?”
Deze vraag weerspiegelt niet alleen onzekerheid, maar vooral ook de diepe wens om altijd het beste voor onze kinderen te doen. Laten we een kijkje nemen in enkele herkenbare momenten die deze twijfel voeden.
Verdelen van de Aandacht
De constante druk om je aandacht eerlijk te verdelen tussen je kinderen kan aanvoelen als een enorme last. Je bent voortdurend aan het afwegen en hebt het gevoel tekort te schieten. Dit dilemma is een uitdaging waar veel moeders dagelijks mee worstelen.
Vergelijkingsstress
Terwijl je door social media scrolt, voel je de pijn van vergelijking. De perfecte plaatjes van andere gezinnen kunnen een schuldgevoel opwekken. Het streven naar een onrealistisch ideaal, dat vaak op sociale media wordt gepresenteerd, drukt zwaar. Het is belangrijk te onthouden dat deze perfecte beelden zorgvuldig gekozen en bewerkt zijn. Ze vertellen niet het volledige verhaal van het dagelijkse leven, inclusief de uitdagingen en imperfecties die iedereen ervaart.
Fear of Missing Out
De angst om belangrijke momenten in het leven van je kinderen te missen, zoals schooluitvoeringen of speciale mijlpalen, is iets waar veel moeders mee worstelen. In de hectiek van het dagelijks leven is het normaal soms het gevoel te hebben iets te missen.
Vergelijken tussen Kinderen
Voel je je schuldig omdat je denkt dat je niet dezelfde verbinding hebt met elk kind? Het is normaal. Elk kind is uniek en jouw liefde voor hen is dat ook. Omarm de unieke band die je met elk van je kinderen deelt.
Waarom die diepe verbinding met je kind zo belangrijk is voor jou.
Bewustwording
Soms komt het verlangen naar die diepe verbinding voort uit een innerlijke leegte: een tekort aan liefde en verbinding ervaren in de relatie met je eigen ouders. Het is alsof je die leegte wilt vullen met een hechte band met je eigen kinderen.
Schuldgevoelens
Het verlangen om je kind te beschermen tegen de pijn uit jouw verleden brengt soms sterke schuldgevoelens met zich mee. Dit wordt ook wel je “innerlijke kind” genoemd. Je draagt een emotionele last en wilt koste wat het kost voorkomen dat je kind dezelfde pijn ervaart.
Overcompensatie
De belofte aan jezelf om het anders te doen, geboren uit de pijn uit het verleden, kan leiden tot overcompensatie als moeder. Dit beïnvloedt de relatie met je kind. Leer balanceren tussen zorgen en loslaten. Ontdek de kracht van een gezonde, liefdevolle moeder-kindrelatie.
Projectie
Deze belofte aan jezelf zorgt ervoor dat jouw zorg intens kan zijn voor je kind. Onbedoeld worden jouw onvervulde behoeften geprojecteerd op je kind. Je kind kan voelen dat het een onbewuste taak te vervullen heeft.
Gedrag
Jouw kind reageert hierop met specifiek gedrag, zoals pleasen, of het ervaart benauwdheid en duwt je juist weg. Elk gedrag onthult diepere behoeften. Stel jezelf de vraag: waar komt het gedrag van jouw kind vandaan?
Zelfreflectie
Neem de tijd om het gedrag van je kind te begrijpen en ontdek de kern ervan. Ga aan de slag met je innerlijke kind, zodat het jou en je kind niet in de weg staat.
Door bewust ouderschap creëer je een gezonde basis voor een sterke en liefdevolle relatie. Deze zelfreflectie opent de deur naar groei, voor zowel jou als moeder als voor je kind.
Klaar om de band met je kind te versterken en persoonlijke groei te omarmen? In het avontuur van moederschap, een reis met je innerlijke kind, ontdek je de kracht van het werken aan jezelf en het helen van onverwerkte pijn.
Ik help jou als vrouw en moeder om met vertrouwen, rust en liefde in het leven te staan en daarmee een positieve impact te hebben op je kind.
Laten we samen stappen zetten naar een gezondere relatie en meer vreugde in het moederschap. Neem contact op voor een vrijblijvend gesprek om te kijken wat ik met hypnotherapie en Human Design voor je betekenen.
Ilona Asmussen
Hypnotherapeut & Human Design Coach