Strenge Regels? Het Werk van je Innerlijke Criticus

Strenge Regels? Het Werk van je Innerlijke Criticus

We hebben het vaak niet door, maar veel van de stress die we ervaren, komt van de strenge regels die we onszelf als de Innerlijke Criticus opleggen. Ze klinken misschien als een goed idee, zoals:

  • Ik moet hard werken.
  • Ik moet zorgen dat anderen mij aardig vinden.
  • Ik moet een leuke partner zijn.
  • Ik moet alles zelf oplossen.
  • Ik moet een betrokken ouder zijn.

 

Deze regels lijken ons te motiveren, maar zijn in werkelijkheid vaak de stem van onze innerlijke criticus. Strenge Regels? Innerlijke Criticus. Ze gaan hand in hand. En hoewel die stem soms een duwtje in de rug geeft, kan hij op de lange termijn slopend zijn. Je raakt uitgeput, voelt je constant tekortschieten, en gas terugnemen lijkt simpelweg geen optie.

Waar komen die regels vandaan?

Veel van deze strenge regels ontstaan in onze opvoeding of door eerdere ervaringen. Misschien leerde je al vroeg dat je altijd je best moest doen, sterk moest zijn of anderen niet tot last mocht zijn. Dat zijn waardevolle lessen, maar wanneer die lessen veranderen in rigide regels, kunnen ze je gevangen houden.

Neem bijvoorbeeld de gedachte “Ik moet hard werken.” Natuurlijk kan het goed zijn om jezelf ergens volledig voor in te zetten, maar als dit je standaard wordt, kan het ten koste gaan van je gezondheid en geluk. Toch voelt het vaak als falen om een tandje terug te schakelen. Het schuldgevoel neemt het over, en je blijft in dezelfde vicieuze cirkel hangen.

De invloed van je innerlijke criticus

Die innerlijke stem houdt je voortdurend in de gaten. Hij zegt dat je meer moet doen, beter moet zijn en nooit mag falen. Strenge Regels? De Innerlijke Criticus is vaak de oorzaak van dat voortdurende gevoel van tekortschieten. Maar heb je ooit stilgestaan bij de vraag: is dat écht wat jij belangrijk vindt? Helpen deze regels je verder, of houden ze je juist tegen?

De eerste stap naar verandering is om met die innerlijke criticus in gesprek te gaan. Vraag jezelf:

  • Waarom vind ik dit zo belangrijk?
  • Helpt deze regel mij echt? Of doet hij meer kwaad?
  • Wat gebeurt er als ik deze regel loslaat of aanpas?

 

Daarnaast kan het omarmen van je emoties helpen om strenge regels en de bijbehorende schuldgevoelens los te laten. Lees bijvoorbeeld meer over de kracht van emotionele acceptatie en hoe je negatieve emoties kunt omzetten in rust en balans.

Waarden versus regels

Er is een groot verschil tussen waarden en regels. Waarden zijn richtinggevend, inspirerend, en helpen je om te groeien. Maar strenge regels voelen als een keurslijf. Ze laten weinig ruimte voor flexibiliteit en houden je gevangen in het idee dat je nooit goed genoeg bent.

Een waarde zoals “Ik wil een betrokken ouder zijn” is iets moois. Maar de bijbehorende regel “Ik moet altijd alles voor mijn kinderen doen” kan je overbelasten. De kunst is om te leren leven naar je waarden, zonder jezelf vast te zetten in strenge regels.

Hoe verander je strenge regels?

Begin klein. Kies één regel die je vaak volgt en stel jezelf de vraag: helpt dit mij écht? Of put het mij alleen maar uit? Vervolgens kun je die regel ombuigen naar een meer flexibele gedachte.

“Ik moet hard werken” verandert in:
“Ik mag hard werken als dat goed voelt, maar ik kies ook bewust voor rust.”

Of

“Ik moet een leuke partner zijn” verandert in:
“Ik wil er zijn voor mijn partner, maar ik mag ook mijn eigen behoeften respecteren.”

Door je regels op deze manier aan te passen, blijf je trouw aan wat je belangrijk vindt, maar geef je jezelf ook de ruimte om te ademen.

Ilona Asmussen
Hypnotherapeut 
Human Design Coach